16 Aralık 2010 Perşembe

Fikrimühim'le Gelen Vaselin'in "Yeni Dünyası"




Geçen hafta elime ulaşan Mühim paketlerimle Vaseline dünyasını keşfetmeye koyuldum. Koca bir mühim paketi ve içinden çıkan Vaseline özel serisi yeni vücut losyonları oldu. Benden önce ürünleri test eden sevgili kardeşim ve Annem özellikle kokularına tam puan vermiş ve yorumlama sırası bana geçmişti. Vaseline çocukluk yıllarımda annanemin toilet masasından hiç eksik olmayan bir kremdi benim için. Pembe rengi ve oldukça yağlı oluşu aklımda kalan özellikleridir. Ama yaş skalası 65 ve üzeri olan bayanların çok tercih edip hiç vazgeçemediği kremdir. Hatta fazla tahrişe uğramış ciltlerde çok çabuk etkisini gösterdiği de kulak dolgunluğu unutmadığım birşeydir.



Vaseline'in 3 Yeni Ürünü
Aloe ve salatalık özlü vücut nemlendirici
E ve A vitamini içeren vücut losyonu
Kakao yağlı derinlemesine bakım
Ürünlerini görür görmez "aman allahım o klasik Vaseline görüntüsü tamamen gitmiş ve yerine oldukça modernize olmuş Vaseline ambalajları gelmiş" dedim, ambalaj görüntüsüyle ilk olurumu almıştı. Doğal ve fresh kokularıyla da koku duyuma hitap etmiş , ve denemelerimde tenimde bıraktığı nem oranı ve derinlemesine sağladığı bakımla benden 10 üstünden 10 puan aldı. Sonra oturdum ve Vaselin'in bana çok ilginç gelen hikayesini okudum. Bakalım siz nasıl bulacak sınız?
Robert Chesebrough 1859'da Amerika'nın en köklü, varlıklı ve eğitimli ailelerinden birinin oğlu olarak kimya mühendisliği eğitimi aldı. Babasının mesleğini devam ettirmek yerine, petrol kuyularında kimyager olarak çalışmaya karar verdi. Bu nedenle Pennsylvania'ya doğru yola çıktı, amacı petrol kuyularına yatırım yapmaktı. Ancak oraya vardığında onun için bambaşka bir gelecek şekillenmeye başladı.


İşçilerin balsam diye tarif ettiği ve sondaj aletlerinde kullanılan yapışkan maddenin aynı zamanda işçilerin botlarına da yapıştığı için yavaş çalışmalarına neden olduğunu fark etti. Fakat sebep olduğu bu soruna rağmen, Chesebrough'un dikkatini bambaşka bir şey çekmişti; bu madde aynı zamanda işçilerin vücutlarında oluşan yara, yanık ve kesiklere sürüldüğünde hem daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor hem de havayla temasını engelleyip onları tedavi ediyordu. Bunun üzerine balsamdan bir miktar laboratuvarına götürüp üzerinde aylarca yaptığı testler sonucunda yüzde yüz doğal ve cildin mucizesini koruyan bir ürün keşfetti.
Chesebrough o dönemin koşullarını düşünerek bu ürünü insanlara nasıl ulaştırabileceğini düşünmeye başladı ve at arabasına yüklediği ücretsiz Vaseline numunelerini bütün New York eyaletinde dağıttı. Sonraki 6 ay içinde on iki ayrı satış ekibini kurdu. Vaseline markasının doğuşu böylelikle başlamış oldu. 1880 yılıyla birlikte Vaseline'in popülaritesi gözle görülür bir artış göstermeye başladı.

Anneler yeni doğan çocuklarının pişiklerini iyileştirmek için kullanırken, çalışma koşullarında soğuya maruz kalanlar ciltlerini nemlendirmek ve rahatlatmak için kullandılar. Kuzey kutbuna ilk gezisini düzenleyen komutan Robert Peary donmamak için yanına bir kavanoz Vaseline aldı. İlk başta tıbbi bir ürün olarak yara ve kesikleri iyileştirmede kullanılmak için geliştirilmiş olsa da kısa zamanda iyileştirici etkisi daha geniş alanlara yayıldı. Çatlamış cilt ve dudakların bakımında kullanıldığı gibi dizanteri ve diğer hastalıklar için de kullanılmaya başlandı. Yaraların iyileşmesinde, yaralarda, ağrılarda, kesiklerde, cilt hastalıklarında iyileştirici etkileri olduğu
konusunda çalışmalar yapıldı. Kullanım alanlarının çokluğu ve iyileştirici unsuru sayesinde Vaseline çok sevilen ve güvenilir bir aile markası haline geldi.
1916 daki I. Dünya Savaşı sırasında Vaseline, kurşun yaralarının iyileşmesindeki etken rolünün dışında aynı zamanda askerlerin özellikle gaz saldırılarında aldıkları yanıkların tedavisinde kullanıldı. Antiseptik ve hijyenik koşulların yokluğunda Vaseline sağlık ekiplerinin vazgeçilmezi arasına girdi.1874 yılında Amerikada her 1 dakikada 1 kavanoz Vazeline satıldı.
Hikayeyi merak ve şaşkınlıkla okudum. Demek ki büyük annelerimizin bağımlısı olduğu Vaseline böylesine tıbbi yararları olan bir kremmiş. 1874 yılından günümüze gelen güven ve kalitesiyle Vaselin yeni ürünleriyle yine Türkiye'de.

2 yorum:

durutarifler dedi ki...

Kayınvalidem pek sever. Ona mutlaka almak lazım. Paylaşım için teşekkürler.

NlyStyle dedi ki...

nilay; almalısın harikalar