17 Aralık 2014 Çarşamba

Yağlama- Şebit Mantısı

Annem yemekte ne istersin? diye sorduğunda cevabım çok nettir ve herkes bilir. Çocukluğumdan beri en çok sevdiğim şeydir yağlama yani şebit mantısı. Onca mantı çeşidinden daha başka severim. Off bir de sarımsaklı yoğurtla parmakları yememek içten değildir. Anneden uzak dünyanın bir ucunda olunca ve karnım burnumda canım çekince iş başa düşer ve enfes lezzete kavuşmak için saatler göze alınır...

Gebelik dönemimde bebeğimin gelişimi için yediğim içtiğim şeyleri oldukça itinayla seçmeye gayret ediyorum. Ve hamur işlerinden biraz uzak durmaya çaba sarfediyorum. Fakat arada bir de olsa kendimi şımartmak hormonlarımla bebeğimi mutlu kılmak benim hakkım değil mi? Daha öncede vermiş olduğum Şebit mantısı tarifimde annemden aldığım minik tüyolarla değişiklikler yaptım ve çok daha başarılı oldu. 


Hamuru için:
4,5 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
10 gr yaş maya, yaşmaya bulamadığım için kuru maya kullandım.
1 +1/2 bardak ılık su(su miktarı hamurun durumuna göre azalıp ,artabilir)
tuz

Öncelikle unun ortasını açıp ve mayayı koyalım. Suyun bir kısmını mayanın üzerine dökünp, unla kapatalım. Un kabarıp, yer yer çatladıktan sonra unu eleyip aldığı kadar ılık su ekleyerek , ele yapışmayan, homojen bir hamur elde edelim, uzunca bir süre yoğurup, suyu az az ekleyelim.

Hamur kıvama gelince mayalanması için üzerini örtüp ılık bir yerde bekletip İki katına çıkıp kabardıktan sonra tekrar yoğuralım. Elde ettiğiniz hamur artık hazır. Hamuru minik bezelere ayıralım. Her bir bezeyi un yardımıyla açıp kızgın teflon tavada kısık ateşte önlü arkalı pişirelim. En güzel pişirme şekli sac olan şebit mantısına böyle pratik çözümlerle de kavuşabiliriz:) Tabi kurumamaları için kapalı bir kapta muhafaza etmemiz gerekir. Açtığımız Minik yuvarlak hamurlarımızın hepsini bu şekilde pişirelim. 


Sosu İçin
500 gr kıyma
4-5 kaşık sıvıyağ
5-6 sivri biber
3 adet orta boy soğan
2 bardak rendelenmiş domates
2 bardak sıcak su
tuz, karabiber, kırmızı pul biber 
1 kaşık salça


Tüm yufkaları pişirme işi bittikten sonra, geniş bir tabağa alıp en alta yufka -üstüne sıcak sos-yufka -sos şeklinde giderek şebiti hazırlayalım. Dört parçaya keserek sarımsaklı yoğurtla afiyetle yiyelim...:) 




Hiç yorum yok: