24 Kasım 2015 Salı

Bebekle Okyanus Ötesi Yolculuk

Kırkımız uçmuş gitmiş, minik kızım 2 aylık oluvermişti ki önümüz de uzun sürecek koca bir okyanus vardı geçmeyi bekleyen. 1 ay sonra Türkiye uçuşumuz vardı ve annesi 1 yıldır Türkiye'ye hasret, sevdiklerine dostlarına özlemle yanıp kavrulan bebişim heşeyden bi haber olsa da babası ve ben bir panik halinde idik. 2 aktarmalı uzun uçak yolculuğumuz 2,5 aylık minik kızımı nasıl etkileyecekti? Konforlu bir alan yaratabilecek miydim? emzirmek problem olacak mıydı? annesi ve bebişi gergin stressiz bir şekilde ülkelerine varabilecekler miydi? Onca yurtdışında doğum yapıp yeni doğmuş bebişleriyle dönen anneler vardı, sıkıntı olmayacaktı, fakat benim gibi pimpirik anne ve eşim gibi mükemmelliyetçi babası olunca binlerce soru işaretiyle cebelleşmemek mümkün müydü?




Türkiye seyahatimizi, hamileliğimin ilk günlerinde doktorumuza danışarak planlamıştık. Doktorumuz 2,5, 3 aylık bebekler için sorunsuz aylar, en rahat edeceğimiz zamanlar olduğunu söyledi ve bizde ona göre biletimizi alarak bu seyahate hazırlandık. Annem ve babamla bebeğimin ilk uzun uçuşunu gerçekleştirecektik. En büyük şansım annemin yanımda olması idi, onun pozitif enerjisiyle bebeğimin ve benim bu seyahati huzurla atlatacağımızı biliyordum. Fakat, bir liste yapmalıydık bebeğimi bu uzun uçak seyahatimizde nasıl rahat ettirebilirdik? Ve şöyle bir liste oluşturdum. 

Bebeğim için:

Bebek emzirme yastığı (Bebeğime bebek yatağı almış olsak da çok küçük olması dolayısıyla giderken, kendini güvende ve daha huzurlu hissetmesi için ben kucağımda götürmeyi tercih ettim. Yastık inanılmaz büyük rahatlık sağladı bize. Havalimanı geçişlerinde taşımak sıkıntı olsa da bence değerdi. 

Uçağa car seat (araba koltuğu) almadıkları için bebeğimi kanguruda taşıdım, aynı zamanda bebek arabamız üst kısmı car seat kısmı çıkarılmış bir şekilde yanımızda idi. Havalimanı ve geçişlerde arabamızla büyük kolaylık yaşadık. 

Bebek için rahat giysiler,Uzun uçuşlarda, havalandırma dolayısıyla uçak her daim serin olduğu için bence bebekler için yaz, kış kalın eşofman tercih edilmeli. 

İmce, kalın birkaç adet battaniye.

İnce, kalın birkaç bebek hırkası.

Ne olur ne olmaz diyerek mama kullanmasanız dahi muhakkak yanınıza bir mama, 2 biberon ve kolay taşıınabilir küçük bir süt sağma makinesi almalısınız, uzunyol ne olacağı hiç belli olmuyor.

Bolca bebek bezi

Islak Mendil

Pamuklu mendiller

Bir kaç çorap ve patik

Ve yedek Emzikler (Emzik zinciri muhakkak alınmalı yoksa heran yerlerden emzikleri toplayabiliyorsunuz, ben onu akıl edemedim ve çok pişmanlık yaşadım bilesiniz.) 

Ağrı kesici ateş düşürücü (tylenol)

Pişik kremlerimiz

Ve anne için ise rahat giysiler, birkaç değiştirilebilir, tshirt,hırka, gömlek ve rahat babetler. Kolay taşınabilir rahat bir çanta (ben en rahatsız çantamı takarak büyük zorluk yaşadım. Bebekle iki ayağınız bir pabuçta çok zor oluyor, herşeyi itina ile düzenli bir şekilde organize etmelisiniz.)

Birçoğumuzun bildiği üzere, doktorlarında sıksık tembihte bulunğu, uçak iniş ve kalkışlarda bebeğin kulaklarının basınç dolayısıyla ağrı sızı yaşamaması için sürekli emzirmek ve rahatlatmak gerekiyor. Ben de bolca emzirerek bebeğimi rahatlattım ve ağrısız sızısız iniş kalkış sıkıntımızı atlattık. (Sonraki Bodrum kısa uçuşumuzda ise karnı tok olan kızıma emzik yardımı ile rahatlattık, daha büyük çocuklarda ise sakız yardımıyla iniş kalkışlarda problem aşılıyor diye biliyorum.)Halifax Kanada'dan annem babam ve bebeğim yola çıktık, öncelikle Toronto ardından Münih aktarmalı yolculuğumuz başladı. Bebeğimin rahatı için herşeyi ince ince düşünmem bu uzun ve zorlu yolculuğu biraz daha kolaya indirgemişti. Çünkü beklenmedik rötarlarla da karşılaşmak mümkün dü. Kanada ya dönüşümüz de ise kızım büyümüş 5,5 aylık olmuştu ve etrafına, kendine güveni biraz daha gelişmişti dolayısıyla uçakta basinet( sepet yatak) kullanmayı bu sefer tercih ettim, benim ve onun için bu uçuşumuz biraz daha tecrübe kazanmış olmamız dolayısıyla  daha  rahat geçmişti.

Kanada, Almanya havalimanlarında uçağa binerken ve pasaport vs. kontrollerde bebekli ailelere verilen ilgi ve özen dolayısıyla sıra beklemeden problemsiz uçuşlarımızı yaptık ve Ankara Esenboğa havalimanına yorucu da olsa mutlulukla adımımızı attık. Unutmadan yurtdışında doğum yaptı iseniz, ve T.C. nüfus cüzdanınız olmadan Türkiye'ye giriş yapıyor iseniz havaalanında bebeğinize vize almadan girişe izin verilmiyor. Giriş ücreti olan 70 Amerikan dolarını gişeye ödediğiniz anda vizesini veriyorlar ve ülkeye bebeğiniz ile birlikte giriş yapabiliyorsunuz. 

 Bu yazımla bebeğiyle ilk kez uzun uçak yolculuğu yapacak ebeveynleri bilgilendirmek ve tecrübelerimle biraz da olsa rahatlatmak, fikir vermek istedim. 



Sevgiyle kalın,


Gelecek yazım 40 Mevlidimiz....



Hiç yorum yok: