26 Kasım 2008 Çarşamba

Kayseri'nin Muhteşem Şebit Mantısı


Üzeri İçin
300 gr kıyma
4-5 kaşık zeytinyağı
5-6 sivri biber
3 adet orta boy soğan
2 bardak rendelenmiş domates
2 bardak sıcak su
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Hamuru için:
4,5 su bardağı un
10 gr yaş maya
1 +1/2 bardak ılık su(su miktarı hamurun durumuna göre azalıp ,artabilir)
tuz










Öncelikle sosu hazırlayın. Soğanları ince doğrayıp, yağ ve biberlerle birlikte tencereye koyun.Kapağını kapatıp 5 dakika kısık ateşte, buharında pişirin.Kıymayı ekleyin birkaç kez çevirin.Rendelenmiş domatesi katıp , sıcak suyu ekleyip en az yarım saat kaynatın.Tuz, karbiber , pul biber ekledikten sonra sosunuz hazır.

Öncelikle üç bardak unu hamur kabına eleyin, ortasını açın ve yaş mayayı koyun. Suyun bir kısmını mayanın üzerine dökün ve unla kapatın. Un kabarıp, yer yer çatladıktan sonra unu eleyip aldığı kadar ılık su ekleyerek , ele yapışmayan, homojen bir hamur elde edin.Bu hamuru elde edebilmek için uzunca bir süre yoğurup, suyu dikkatlice , az az eklemek gerekiyor.

Hamur kıvama gelince mayalanması için üzerini örtüp ılık bir yerde bekletin. İki katına çıkıp kabardıktan sonra tekrar yoğurun. Elde ettiğiniz hamur artık hazırdır. Hamuru , 1.5 yumurta büyüklüğünde yaklaşık 20 bezeye ayırın. Her bir bezeyi un yardımıyla, 20 cm çapında açın.

En uygun pişirme şekli sac üzerinde pişirmedir , ama teflon tavada yeterli oluyor. Küçük yufkaları alt ,üst ederek pişirin ve pişen yufkaları ağzı kapalı bir kapta muhafaza edin. Tüm yufkaları pişirme işi bittikten sonra, geniş bir tabağa, en alta yufka -üstüne sıcak sos-yufka -sos şeklinde giderek şebiti hazırlayın. Dört parçaya bölerek, sarımsaklı yoğurtla ikram edin. 


Afiyetler Olsun..



2 yorum:

! ÖRGÜELİ ! dedi ki...

Bu nasıl bir görüntü ağzım sulandı nefis gözüküyoo bayıldım ya çok severim kıymalı yoğurtlu yiyecekleri ellerine sağlık ama ben yapsam şimdi böylede olmaz ya..

NlyStyle dedi ki...

benim aç tok farketmez her daim canımın çektiği ve ağzımın sulandığı bir yemektir. bayılırım..